Friday, April 30, 2004

Kedai Roti

Akob begitu asyik menonton perlawanan bolasepak di depan kaca TV, tiba-tiba isterinya terus masuk, "Bang, lampu di halaman depan dah terbakar tolong ganti yang baru ye".

"Pasang lampu?!!, kamu ingat saya nie TNB ke?" jawab Akob.

"Kalau abang tak mau tukar lampu, abang tolong betulkan paip air sebab airnya dah tak boleh keluar", minta isteri Akob lagi.

"Betulakan paip?, kamu ingat saya nie Jabatan Bekalan Air ke?", jawab Akob mengelak.

"Kalau semuanya abang tak mau buat tak apalah, tapi kalau abang ke kedai nanti jangan lupa tolong belikan saya gas memasak sebab rumah kita dah kehabisan gas", kata isteri Akob.

"Mintak maap bebanyak saya tak kerja kat Petronas", jawab Akob dengan sinis.

Kerana merasa terganggu Akob terus keluar ke rumah kawannya untuk menyambung menonton perlawanan bolasepak. Kira-kira jam 2 pagi kemudian Akob pun pulang kerumah. Akob menjadi hairan apabila mendapati lampu di halaman terang benderang, Akob terus ke bilik air, dia sekali lagi terkejut apabila mendapati paip air tak ada masalah lagi. Apabila ia ke dapur Akob mendapati tong gas juga penuh.

Pada keesokan paginya Akob bertanya pada isterinya "Awak minta tolong pada siapa...?".

"Begini bang, setelah abang keluar dari rumah semalam, saya menangis di halaman rumah. Tiba-tiba ada seorang lelaki yang sedang melintas di depan rumah kita, bertanya kenapa saya menangis. Saya ceritakan segala-galanya kepadanya. Dengan rela hati dia sedia menolong saya tetapi dengan bersyarat".

"Apa syaratnya?", tanya Akob ingin tahu.

"Syaratnya saya perlu pilih sama ada buatkan ia roti atau tidur dengannya".

" Jadi awak buat roti apa untuk dia?", tanya Akob.

"Buat roti...?!!! Awak pikir saya nie Kedai Roti ke...?!!!"

Sunday, April 25, 2004

this lyric was wrote by Shahir, thanks to him because has the effort. Althought i'm a Kelantanese, i don't know some of the words. Maybe it's words that been use by old-old people.

Halim Yazid - Bangkit Asal pt 1

Nok bangkit asal ambo nok ghoyak titih
Adik kakok kalu nok dengar skali ni gak nyo buleh
Diri ambo bergelar Halim bin Yazid bin Awang Teh
Asal di kampung Changa dale jajahe Pasir Puteh

25 Oktober tahun 60
Ambo lahir ke dunio di serambi gelegar buloh
Tinggal kandunge bonda dinihari awal Subuh
Ambo celik mato tengok ale ni lawa sunggoh

Ambo pun besar dengan penuh kasih saye
Dale sebuah bangsal berdiri atas tanah oghe
Ayah selalu tinggal gi pagi kelik male
Khijo cari samah seghiya nok buwi ambo make

Umo 7 tahun ambo pun ngaji skoloh
Anak murid tigo butir kampung pakat duduk satu darjoh
Cikgu cikgu sanjung kata hati ambo cerah
Tolok kali bagi campur ambo congok jawab mudoh

Naik tingkate skoloh menengah Tok Janggut
Malu tu gak ko oghe baju caghik seluar buruk
Keno bayar yure, tambe bas ngan beli bok
Ayah pakso jual aye hok dio saye dale peghekuk

Perikso SPM ambo buleh gred 1
Naik tingkate 6 keno pindoh ko skoloh baru
Di skoloh menengah Kamil hati ambo bertamboh sayu
Saing sekelah oghe sene sene nok masuk dekat ambo raso malu

Bose ko drebar bas dok mitok pitis hari hari
Doh tambe hok bule lepas ngan bule ni tok bayar lagi
Bokali ambo ni hagah tapi malu ko diri sendiri
Ambo lopat turun bas galas beg berjale kaki

Dari kampung Changa ko skoloh menengah Kamil
Sikit jale banyok beghungga ngan air mato berline line
hari hari lapar jaghe benar hari kenye
Pitis poket seminggu seghiya pado wat beli baik ambo sipe

Hari skoloh umum keputuse STP
Saing saing maghi kerumun dok pakat cuih dok pakat puji
Bele bele senyum ambo tanyo bakpo gak ni?
Saing kata hebatnyo mung keputuse mung tinggi sekali

Puah ayoh mikir nak cari 1000 ghiya
Doh ambo keno panggil masuk ngaji di U Malaya
Korek abih tukir bawah buku celah bata
Jale yang terakhir tanah sebucu tu ayah jual

Ambo tinggal kampung dengan berline air mato
Sapa Kualo Lupo takdok waris sedara mara
Dengan baju selai sepunggung daftar U tahun pertamo
India Cina pakat lingkung kato budok daghat maghi mano?

Ambo masuk U ayah pindoh ko Gua Muse
Ambo mengadap buku ayah menebas tanah hute
Sedih bercampur sayu teringat ko ayah ambo soghe
Lo ni ambo gaji beribu nok balas jaso ayah tok pade

Nak bangkit asal ambo nok ghoyak titih
Adik kakak kalu nok dengar hari ni gak nyo buleh
Diri ambo bergelar Halim bin Yazid bin Awang Teh
Asal di kampung Changa dale jajahe Pasir Puteh

Clips from "Kuliah Cinta" film, where Cico sang this song....





Cico - Hanya Aku Yang Tahu

Di mana layarnya,
yang ku mimpi semalam,
menghiasi taman lenaku,

Di mana senyuman,
yang mekar dalam taman,
hatiku yang dahulu sayu,

Dalam diam kau datang,
lalu menghilang,
ku nanti tiba malam,
mengundang sayang,

Ku pandang kau datang,
terpukau dalam khayalan,
dari cinta bersama mu lagi.

Thursday, April 22, 2004



Roses Lyrics
Artist(Band):OutKast

[Verse One - Andre 3000]
Caroline! Caroline!
All the guys would say she's mighty fine
But mighty fine only got you somewhere half the time
And the other half either got you cussed out, or coming up short
Yeah, now dig this, now even though
You'd need a golden calculator to divide
The time it took to look inside and realize that
Real guys go for real down to Mars girls, yeah!

[Chorus- Repeat 2x]
I know you'd like to thank your shit don't stank
But lean a little bit closer
See that roses really smell like boo-boo
Yeah, roses really smell like boo-boo

[Verse Two - Andre 3000]
Caroline! See she's the reason for the word "bitch" (bitch)
I hope she's speeding on the way to the club
Trying to hurry up to get to some
Baller or singer or somebody like that
And try to put on her makeup in the mirror
And crash, crash, crash.. into a ditch! (Just Playing!)
She needs a golden calculator to divide
The time it takes to look inside and realize that
Real guys go for real down to Mars girls, yeah!

[Chorus x2]

[Verse Three]
Well she's got a hotties body, but her attitude is potty
When I met her at a party she was hardly acting naughty
I said "Sorry would you call me?"
She said "Pardon me, are you ballin'?"
I said "Darling, you sound like a prostitute pausing"
Oh so you're one them freaks, get geeked at the sight of ATM receipt
But game been peeped, dropping names she's weak
Trickin' off this bitch is lost
Must take me for a geek, a quick way to eat
A neat place sleep, a rent-a-car for a week, a trick for a treat
Now go on the raw sex, my AIDS test is flawless
Regardless, we don't want to get involved with all them lawyers
And judges just to hold grudges in a courtroom
I wanna see ya support bra not support you!

[Chorus x4]

[Repeat x2]
Better come back down to Mars
Girl, quit chasin' cars
What happens when the dough gets low
Bitch, you ain't that fine
No way.. no way.. no way



Crazy bitch[x7...then continues in background]
Bitch, stupid ass bitch
Old punk ass bitch, old dumbass bitch
A bitch's bitch, just a bitch


Monday, April 19, 2004

Tahukah Anda?

Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.
Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan cucu cap bendera.

Tahukah Anda perkataan May Day yang diulang sebut ketika berlaku kecemasan, baik di laut atau udara berasal daripada bahasa Perancis M'aidez yang bermaksud ''tolong saya''. Perkataan Mydin yang tertera pasa Pasaraya Mydin pula bukan bermaksud ia dimiliki oleh pelawak terkenal Maideen atau bermaksud memanggil Mydin mamak bertandang ke E-kl atau room KL.Cuba anda tukarkan setiap kali askar amerika berteriak MAYDAY! MAYDAY! kepada MYDIN! MYDIN! nanti maidin datang..

Tahukah Anda Persatuan Cintai Hidupan Liar diasaskan oleh Richard Martin dari Ireland pada tahun 1824. Lagu Bola Sepak Dunia 1998 yang ditujukan khas buat pemain, peminat serta persatuan2 bolasepak amnya pula dinyanyikan oleh Ricky Martin.

Tahukah Anda hanya enam bahasa digunakan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) iaitu bahasa Inggeris, perancis, Arab, Cina, Rusia dan Sepanyol. ianya akan bertambah menjadi tujuh bahasa jika ada perwakilan yang menggunakan bahasa pasar atau bahasa kesat. (bahasa yang ke tujuh hanya biasa digunakan room dot dot dot)


Tahukah Anda kedua belah kaki kita tidak sama besar kerana sebelah adalah kaki kanan dan sebelah lagi adalah kaki kiri. Namanya saja sudah tidak sama jadi tentunya besarnya juga tidak sama.


Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.


Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.


Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.


Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.


Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.


Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

Tahukah Anda antara kereta kebal dan tok guru ilmu kebal, akhlak kereta kebal adalah lebih baik kerana kereta kebal walaupun ia kebal tapi tak pernah membanggakan diri dan riak akan kekebalannya.


Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa
kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh
kawan kita.


Tahukah Anda tahukah anda tahukah anda walaupun hidup beribu tahun kalau tak sembahyang tiada gunanya.

Sunday, April 18, 2004

Let me post, my counter opinion defending our local companies. This argument happen in forum that i join:

STATEMENT

Sorry was I wrong?? ......Petronas' money not ours?? .......
Petronas' money belongs to them, Petronas in turn belongs to shareholders, so technically Petronas money belongs to Petronas shareholders, and since the Govt owns a large chunk of Petronas means part of the money's the Govt and since the Govt's holding it for the nation then its ours..... You may not care what Petronas do with your share of the money but many of us do care....

Understood .... companies do innovate and expand their businesses but as I have emphasised before, innovation and development should be with proper planning especially with major projects, for Petronas to go into engine development they should have done it in collaboration with a car producer, thats all. Engine developments go into millions if not billions. You dont develop and go around marketing it.....this pasar malam business style should cease .........right from the beginning they should have worked with Proton. Any engine developed must consider the vehicle's final platform, chassis, mounting points, size of final products, blah blah blah... unless of course Petronas engine is of universal standard could be fixed to any car, any sized vehicle, any platform tu ako tak tau la. Ini tak .....buat engine jual dan pembeli terpaksa buat kereta around this engine??? ...

Granted, Petronas teaming with Sauber should be fully utilised, but if Petronas can work with a foreign racing car manufacturer, if Sauber could be called one since engine also bought from Ferrari, then why didnt they work with Proton right from the start???

Ini double work.....Petronas buat injin, Proton buat engine, at least Proton owns Lotus who could provide the technology, kan ke tu kerja membazir???? Memang duit dier orang banyak .......tapi kalau di abiskan sikit demi sedikit dgn projek membazir seperti ni ......satu gunung duit pon abis .....Ingat aper jadik ngan PERTAMINA yang kaya raya dulu tu ...

All is not lost .......maybe aderkan promosi .....beli 5 tin Syntium you get one SENG engine ....whilst stock last. Maybe quotelah konon ader orang dalam kata Petronas gunakan engine SENG buat test minyak injin dier orang, itu pon kira berguna la....or pasang kipas instead of radiator fan, buleh buat engine motorboat .....

Petronas better off compared to the other top dogs????? Pleazzze..... Companies like Shell and Exxon explore for Oil, take great risks and pay huge royalties ......Petronas korek minyak tanah sendiri belakang rumah, nasib baik jumpa minyak itu jer...


COUNTER


I really dont wanna argue with you bout the "our money".But, when a company that associate with govement we always said it's people's money.Go and [censored] yourselves if you still got this thinking man. Yeah that's true i dont give a damn how they spend their money, but i would give a damn how the money benefits us and hey,look at our neighbors Thai and Philippine in term of education hoping Unocal,Conoco etc to sponsored their graduates but we in Malaysia has PET,TNB to backup our people. But, what have we done if we said "we care about our money spent in PET?" izzit just go to warung kopi and scold this person, pin out that person mistakes and at last go back home and sleep.[censored] that, talking without action is useless.

I totally agree with you about organizing/planning each step we need to take before and after it starts. However, i dont think PET wont do their research with Proton before they did the colloboration, they should know this project gonna cost a multi-millions bucks to deal with. In this position, what went wrong is coming from both of companies’ board of directors. You see, they always changing their members,the previous directors had their own vision and then with the new appointed members with their "some how better" planing,junk those "old" development without any consideration. That's the best reason i can think of,period. But you guys should have your own reasoning because this like "top secret" matter,why the deal is off?. [this can a great thesis, if someone can discover the truth behind this deal, just watchout the ISA].

Why PET dont teaming with Proton? Because Proton dont have technology/specialist in the F1 industry. What happen if two "dumb" companies try to make a car? it would a "super dumb" car, right? So let PET teaming with this good company, and someday they can apply experience with Proton. Btw, partnership between PET and EON in rally cars do give a solid reputation to our country.

Tell me what happen on PERTAMINA? Do they make engines? the main problems in PERTAMINA is corruption (which is also happen in PET but no so obviosly). After Suharto's regime down and IMF taking over the country, most of their wells are handed over foreign company such as Total,Unocal,Murphy etc. We cant apply it to Malaysia to be the same like this but we can take precautious on what happen to them.

Why you proud of foreign companies? let me quote statement from Petronas "To augment Malaysia's petroleum resources, PETRONAS has since 1990 pursued exploration, development and production activities outside Malaysia. These activities are undertaken by PETRONAS Carigali (Overseas) Sdn Bhd through various subsidiaries. Currently the company is actively involved in the upstream sector in 25 countries." After 25 countries in just less than 15 years, did you ever still said "korek belakang rumah"?

Last but least, i'm proud our local companies (PET,PROTON,TNB) thanks to them we had this prosperous life and also thanks to foreign companies of sharing their technologies.

p/s:This is just my own opinion.i do respect other opinions


Friday, April 16, 2004

Got a letter today said, i've won 515,810 euros in a spanish lottery "El-Gordo". After read the letter twice,it seem lotsa grammar mistakes and i knew there's something wrong with it. So i decided to search it on google and "bam", this is TOTALLY FRAUD!! what so funny about this letter is, they even put spanish stamp to make it look real..haha...nice try though!! You can't fool me with this stupid letter of yours. Let me include the letter for you reference. Hope you guys not fall into this scammers.

EL GORDO SWEEPSTAKE LOTTERY COMPANY S.L
PLAZA COLONE-28080
MADRID-SPAIN.

FROM: THE DESK OF THE MANAGING DIRECTOR INTERNATIONAL
PROMOTIONS/PRICE AWARD DEPARTMENT.
REF Nº: EGSL/25003127/CSL/02
BATCH Nº: 0007571982

DEAR FRIEND,


RE: AWARD NOTIFICATION/ FINAL NOTICE.

We are pleased to inform you of the release of the
results EL GORDO SPANISH SWEEPSTAKE LOTTERY/
INTERNATIONAL PROGRAM, Held 10TH March 2004. Your
name attached to a ticket number 025-1146992-750 with
serial number 2113-05 drew the lucky numbers
4-18-24-30-31-35 which consequently won the lottery in
the 3rd category. You are therefore been approved for
a lump sum payout of 515,810.00 (Five hundred and
Fifteen thousand Eight Hundred and Ten Euros) in
cash credited to the file reference number:
EGSL/25003127/CSL/02. This is from the total cash
price of 5,368,770.00 (Five million three hundred and
sixty-eight thousand, seven hundred and seventy Euros
only) shared among the seventeen international winners
in this category.

CONGRATULATIONS!!!

Your fund is now deposited with our accredited
offshore bank insured to your name awaiting claim.
We advice that you keep this award from public notice
until your claiming or unwarranted taking advantage of
this program by participants. All participants were
selected through a computer ballot system drawn from
25,000 names from Asia, Africa, Australia, Canada,
U.S.A. ,New Zealand, Europe and North America as part
of our international promotions program which we
conduct once every year. We hope that with part of
your prize, you will part-take in our end of year high
stake $1,300,000,000.00 international lottery.

To begin your claim please contact your claim agent,
RICHARD LUCAS, (Director of Admin, Rock Trust
and Security Company) Tel: 0034 679881387,OR via
Email: rocktrust@linuxmail.org for processing and remittance of
your prize fund into your designated bank account.

Note: All prize funds must be claimed before the 12TH
of March 2004 after this date all funds will be
returned to the MINISTERIO DE ECONOMIA Y HACIENDA as
unclaimed. In order to avoid unnecessary delays and
complications, please endeavour to quote your
reference and batch numbers in every correspondence
with us to your claim agent. Furthermore, should there
be any change in your address do inform your claim
agent as soon as possible. Congratulation once again
from all members of our staff and thank you for being
part of our promotion program.
N.B. Any breach of confidentiality on the part of the
winners will result to disqualification. Please do not
reply to this email address. Contact your claim agent.

Best regards
The Management.

Tuesday, April 13, 2004

Funny Jokes;

Warna sesuatu kertas melambangkan...

"Ani : "Mengapa engkau menulis surat dengan kertas berwarna Hijau Muda?"

Ena : "Surat warna Hijau Muda itu bererti "Aku Cinta Padamu"

Ani : "Kalau kertas itu bewarna Biru Muda apa ertinya?"

Ena : "itu melambangkan Suasana Pilu"


Ani : "Kalau kertasnya berwarna Merah?"

Ena : "Asmara Yang Membara"

Ani : "Kalau kertasnya warna Putih?"

Ena: "Suci, Bersih dan Jujur "

Ani : "Kalau kertasnya Kuning?"

Ena: "Melambangkan Hati Yang Gersang"

Ani : "Kalau Merah Jambu?"

Ena: "Sedang Jatuh Cinta"

Ani : "Kalau kelabu?"

Ena : "Melambangkan Hati Yang Sedang sedih"

Ani : "Kalau kertasnya Hitam?"

Ena : "Itu namanya kertas karbon.. bodoh! "

(taken from ceritalucu)

Sunday, April 11, 2004

chat log between me and lan kering, at last he did confess about this:

Nurazlan Yah says:
http://www.redlighthost.com/gay/LanceNJ/dillon1.jpg

Nurazlan Yah says:
aku silap

Nurazlan Yah says:
aku nak tunjuk blue

1+1=3 [shah- says:
sama jer

1+1=3 [shah- says:
error

Nurazlan Yah says:
tu la

1+1=3 [shah- says:
apsal gay?

1+1=3 [shah- says:
bangnag

1+1=3 [shah- says:
ko gay ker lan?

Nurazlan Yah says:
saja

1+1=3 [shah- says:
tak per2

1+1=3 [shah- says:
aku paham lan

1+1=3 [shah- says:
patut laa suruh ngan nik tak nak

1+1=3 [shah- says:
nak jantan gak

1+1=3 [shah- says:
amik laa fab tuh

Nurazlan Yah says:
cam mana kau tahu

Nurazlan Yah says:
aduh pecah rahsia

1+1=3 [shah- says:
tak per2

1+1=3 [shah- says:
aku simpan

1+1=3 [shah- says:
lok selalu cite kat aku

1+1=3 [shah- says:
die nak tdo mlm pon tak leh

1+1=3 [shah- says:
rupanyer die takut ko liwat

Nurazlan Yah says:
mmg aku cam tu


Bismillaahirrahmaanirraheem...

Alhamdulillah,segala puji bagi Allah kerana limpah kurniaNya aku masih lagi dikurniakan saki baki umo utk meneruskan idup ini.Paling penting sekali dua nikmat yg telah Allah kurniakan padaku iaitu nikmat iman dan Islam.Berckp pasal idup ni,teringat aku pada kisah seorg pelajar dari sekolah agama di Seremban yg meninggal dunia kerana dibelasah oleh senior di sekolahnya.

Maha Suci Allah,Allahyarham Mohd Farid Ibrahim ni sebenarnya rapat dgn ahli keluarga aku.Allahyarham dulu bersekolah rendah di sekolah lamaku iaitu Sek Ren Islam As Saidiyyah,Seremban.Actually arwah sebaya dgn adik aku.Tp since adik aku lompat setahun,so adik aku kira awal setahun dari dia.Nak tunjukkan Allah tu Maha Berkuasa,adik dia plak satu batch ngan adik bongsu aku yg skrg ni dlm darjah 4 di As Saidiyyah gak.

Mak aku ngan arwah ni agak rapat gak la.Pertamanya sbb arwah ni dulu naik bas sekolah yg mak aku uruskan.Kebetulan plak mak aku diamanahkan oleh pentadbiran sekolah menguruskan kantin sekolah tu.So arwah ni selalu la makan kat kantin tu.Masa urusan jenazah arwah pun,famili aku ada pegi ziarah keluarga dia.

Cuma aku tak bernasib baik tak sempat berkenalan ngan arwah sbb aku duduk asrama.So aku tak berapa kenal sangat member2 adik aku ni.Ikut apa yg mak aku ckp,arwah ni anak keempat daripada 5 adik beradik.Dia anak laki sulong dlm famili tu.Mmg anak harapan keluarga dia.Mak aku kata arwah ni mmg wara' dan tawadhu'.Actually sume produk As Saidiyyah cam tu,kecuali aku je sbb hati aku gelap sket.Tapi apa yg aku ckp ni mmg betul,mostly produk dari sekolah tu mmg menjadi.Mungkin sistem tarbiah sekolah tu mantap.Sepanjang ingatan aku kat sekolah tu dulu,mmg terasa bezanya ngan sekolah lain.In fact biah (suasana) di KISAS pun tak se'islamic' di As Saidiyyah tu.Tapi nak buat cam mana,sekolah tu masih kekurangan bantuan kewangan dan tenaga pengajar.So time aku dulu,cuma ada sekolah rendah je.Nak masuk sekolah menengah kena pindah sekolah lain.Recently baru la derang berkemampuan buat sekolah menengah.

Ikut laporan newspaper,arwah ni bercita-cita nak jd ahli falak.Mak aku kata antara sbb dia pindah ke sekolah agama lain tu sbb sek As Saidiyyah tu takde peruntukan yg cukup utk pelajar lepasan PMR.Tapi kalau ikut laporan paper katanya dia pindah ke sekolah lain sbb keluarga dia tak mampu nak bayar yuran kat As Saidiyyah.Mungkin juga ada benarnya sbb As Saidiyyah tu sekolah swasta.Skrg aku nak citer hal sebenarnya cam mane kisah arwah ni kena pukul.Citer ni adalah daripada perbualan aku ngan mak aku yg berbual ngan mak arwah.Mak arwah ada la jumpa kengkawan arwah ni utk tanya citer sebenar.Pastu pak cik aku plak ada kengkawan dia yg keja di Jabatan Pendidikan NS.So kes ni mmg org2 di jabatan pendidikan tau la sbb laporan diserahkan ke sana gak.

Arwah ni dah lama kena buli,since dia mula2 masuk dia dah kena buli dah.So satu hari ni senior dia kejutkan dia pukul 3 pagi nak pinjam cerek letrik dia.Ikut apa yg mak aku ckp,dia tanak kasi sbb cerek tu mak dia belikan.Sayang tul arwah ngan pemberian mak dia ni.Kerana sayangkan mak nyawa tergadai.Reason lain derang pukul arwah ni sbb derang jeles si arwah ni ramai cikgu sayang.Arwah ni ada la wakil sekolah dlm beberapa pertandingan dan selalu jd imam waktu solat berjamaah di surau.So senior ni bengang la arwah ni fames.Cikgu sket2 sebut nama arwah.Derang berbulu la.Zalim betul senior2 yg pukul arwah tu.Tapi kalau cerek tu dia tak kasi pinjam pun aku leh paham.Biasala senior2 ni,kalau pinjam barang mmg akan jd milik derang terus la.So pada pagi weekend tu ada aktiviti ko kurikulum.Mak aku kata senior2 tu join kadet.Lepas je abis aktiviti tu,dlm pukul 10 pagi derang panggil arwah ni dan belasah dia ramai2.Sblm dia dibelasah,kaki dan tangannya diikat.Maknanya dia tak leh nak cover badan dia daripada dipukul langsung.Mmg kena pukul open la.Tak leh nak self protect langsung.Masing2 still pakai but kadet.Korang bayangkanlah kalau kena belasah dgn but keras.Mmg sakit gile la.Tak heran la pundi dia leh pecah.Yg paling beraninya senior2 ni derang belasah depan junior2 lain.Maknanya derang bukan belasah sorok2.Cam time aku kat sekolah dulu,derang pi kat bilik kosong pastu belasah budak tu reramai.Tapi kes ni dia belasah kat depan org ramai.Tp budak2 ni tak berani nak tolong sbb senior2 tu gangster gile.Warden plak takde masa tu.Mmg bermaharajalela lah senior2 tu.Mak aku kata dua baldi pecah sbb digunakan utk belasah arwah tu

Lepas arwah ni kena pukul derang letak arwah ni bawah katil.Kira cam nak sorokkan la jgn kasi warden nampak masa warden dah balik.Lepas senior2 tukar baju sume,arwah ni still tak bermaya lagi.Derang biarkan je.Member2 arwah ni la yg letak minyak gamat kat kesan lebam2 di badan arwah ni.Yang paling menyedihkan,masa dia buang air kecil kuar darah.Kesian gile aku dgr.Member2 dia kena papah dia dari bilik air ke dorm.Memandangkan arwah ni still tak bermaya,senior2ni dah mula panik.Derang tukarkan baju si arwah ni dan angkat dia letak di bilik air.Pastu derang terus pi jumpa warden dan repot kata arwah terjatuh di bilik air.Keji betul.Dahla belasah anak org,pastu menipu lagi.Peracangan syaitan,biasa la.Tgk je la kisah Habil dan Qabil cam mane.Bijak sungguh syaitan ni.Banyak lagi kisah2 cam ni yg diriwayatkan dlm buku2 sirah.Kisah2 wali yg ditipu syaitan melambak gile.So kita sambung balik.Jadi warden ni tak risau sangat la sbb ingatkan jatuh biasa je.So warden ni bawa arwah ke bahagian pesakit luar dlm tgh hari gitu la.Bayangkanlah after a few hours kena belasah baru nak bawa ke spital. Hanya Allah je tau apa yg arwah ni rasa time tu.

Bila doktor check,tgk2 ada banyak kesan lebam.Lebam yg teruk2 plak tu.Doktor tak caya arwah ni jatuh kat tandas.Terus doktor tanya warden apa hal yg sebenar.Warden kata la dia jatuh kat tandas.Tapi bila doktor kata kalau jatuh takde la kesannya teruk cam tu.Doktor terus scan otak dan badan dia.Mmg teruk gak la.Tempurung otak dia retak or pecah.Pundi kencing pecah.Ish tak sanggup aku nak citer lagi.Byk sangat organ yg rosak.Tapi Allah lebih sayangkan arwah dulu.Tak sempat doktor nak rawat dia,dia dah dijemput dulu.Ikut apa yg mak aku ckp,yg belasah tu mmg 8 org je.Lagi 6 org tu tolong cover line kot2 ada cikgu atau warden dekat2 situ.Yg ketua gangster plak budak dari KL ngan Selangor ni.No offense pada org dari Lembah Klang.Aku cuma citer apa yg mak aku dgr je.Sbb budak2 lain tu budak2 kg dari N9.Budak2 kg ni ikut pengamatan aku derang ni tak berani nak mencuba berbanding budak Bandar.So kalau ada org start,dia akan jump in je.Seriously aku takde niat nak offend budak2 Lembah Klang.Ada je budak2 Lembah Klang yg baik dan wara'.Alhamdulillah bagus2 je.Cuma point aku budak2 dari bandar ni akhlak derang kurang molek sket la.

Wednesday, April 7, 2004

M.Nasir - Di Jalan Sesat

[1]
Apakah takdir mimpi ini,
Mendatang berulang kali,
Berdarah penuh di tangan,
Sedangkan tangan menungkat langit,

[2]
Apakah yang di perjuangkan,
Apakah yang di pertahan,
Apakah aku mesti jadi pahlawan,

[3]
Oh...Tuhan,
Tidaklah aku layak untuk syurgamu,
Namun aku tak berdaya,
Menahan panas nerakamu,

[4]
Curiga di mata orang,
Bagai mentari rembang,
Bagaikan aku berdosa,
Pada siapa saja,

[5]
Sedang tuhan di mana-mana,
Melihat semua dosa,
Dalam serata usia,
Walau ditelan segitiga bermuda,

[6]
Selalu ku mengulangi,
Dosa yang telah ku buang,
Di ikuti kembali mengapa begini,
Mengapa begini,

*Ulang 3 & 5

[7]
Sedang tuhan tahu sesiapa,
Untuk neraka untuk syurga,
Aku tak terpaksa memilih syurga,
Demi pengertian pada hukum alam,

[8]
Dan sesungguhnya,
Aku cinta padamu tuhan,
Walaupun sesat jalan,
Oh...oh....

Tuesday, April 6, 2004

A reminder to hold the petrol nozzle at all times. You guys don't be lazy.Always hold onto the nozzle like I did. My friend stopped for petrol at the Projet Petrol Station (the one at the Lingkaran Tengah Highway near Gombak) a little over two weeks ago.

This was the first time he patronized a Projet station. As his normal practice elsewhere, he put the nozzle on automatic and stood nearby waiting for his car to be filled up.

Suddenly the nozzle flew out of the gas tank opening with petrol spewing out at high speed. He was sprayed with petrol all over, including his face and eyes (just imagine the pain in his eyes). His companion quickly brought him to he toilet to wash his face.

After that they reported the incident to the staff and asked to speak to the manager. The manager refused to see them. He only instructed the staff to take my friend to the hospital.

According to the staff that was not the first time the nozzle Came out of the tank while customers are filling up petrol. But my friend's incident was the worst. The top layer of his right eye was damaged and the area around his eye burnt.

His eye had to be bandaged for 10 days. He was lucky that his eyesight was not affected.

Apparently the nozzle was lighter than normal and the speed of the petrol created a backward thrust that pushed the nozzle out of the tank. So please be careful.


(taken from skandal.blogspot)